Poate cineva să aibă spiritualitate fără religie?

Spiritualitate
De când spiritualitatea a fost pusă în contrast cu religia, tot mai mulți oameni au ales să fie spirituali fără religie. Vor spiritualitate fără religie. Într-un sondaj recent efectuat în Statele Unite, 33% au spus că sunt spirituali, dar nu religioși. Deci întrebarea pe care o pun mulți oameni acum este: Poate cineva să aibă spiritualitate fără religie?

Înainte de a da un răspuns la această întrebare, trebuie să clarific acești doi termeni, spiritualitate și religie.

Spiritualitatea este o calitate a vieții în care realitatea nevăzută are prioritate. Această realitate invizibilă include sursa a tot ceea ce există, funcționarea acestei surse în viața noastră și în lumea din jurul nostru, conflictul dintre bine și rău din jurul nostru, dorințele tuturor realităților create și necreate.

Religia este un sistem de doctrină, moralitate și ritual prin care oamenii încearcă să dea sens vieții.

Sistemele doctrinare sunt enunțate într-un crez sau într-un rezumat al învățăturilor de bază, cum ar fi Crezul apostolilor pentru creștini sau cele Patru adevăruri fundamentale pentru budiști. Sistemul său moral se află pe o listă de legi care reglementează comportamentul cuiva, scrise sau nescrise, cum ar fi cele Zece Porunci pentru evrei și creștini, sau Calea în opt ori pentru budiști. Ritualurile sunt acțiuni prescrise prin care oamenii pot avea contact cu Dumnezeu, cum ar fi jertfa și rugăciunea, precum sacramentele pentru creștini sau meditația pentru budiști.

Prin urmare, atunci când ne întrebăm dacă se poate avea spiritualitate fără religie, vrem să știm dacă se poate acorda prioritate realităților nevăzute ale vieții fără a avea un sistem de doctrină, moralitate și ritual.

Răspunsul este un „Da” mare. Se poate trăi la un nivel spiritual fără sprijinul religiei.

Un exemplu

Potrivit lui Robert Putnam și David Campbell în cartea lor AMERICAN GRACE, CUM SE DISPARTĂ ȘI UNEȘTE RELIGIA, creșterea bruscă a oamenilor spirituali fără religie este cea mai semnificativă tendință în peisajul religios al SUA în ultimii 50 de ani. Acești oameni sunt etichetați Nones (pentru persoanele care nu doresc „nici o” ornamentare religioasă). Cel mai tipic exemplu de None este cântărețul Sahffi Lynne. Nu a fost niciodată afiliat la o biserică, nici măcar nu a mers niciodată la una. Nu a studiat niciodată codul etic. El nu a trecut niciodată printr-o serie de acțiuni pentru a ajunge la Dumnezeu. Dar el este spiritual. Muzica sa este o mărturie a spiritualității sale.

Faptul că tot mai mulți oameni devin din ce în ce mai puțin religioși și mai spirituali, adică avem din ce în ce mai multe None în societatea noastră, este o dovadă suficientă că cineva poate avea spiritualitate fără religie.

S-au scris multe cărți despre acest fenomen, cum ar fi SPIRITUAL DAR NU RELIGIE: ÎNȚELEGEREA UNEI AMERICI NEMORGINTE de Robert C. Fuller și SPIRITUAL DAR NU RELIGIE: O APEL LA REVOLUȚIA RELIGIOASĂ ÎN AMERICA de Sven E. Erlandson.

O clarificare

Există studii care demonstrează că a fi spiritual fără religie provoacă dezechilibru mental. Un exemplu al acestui studiu este cel publicat în British Journal of Psychiatry de Michael King de la University College London și colegii săi.

Aceste studii confundă spiritualitatea cu spiritualismul, un sistem de credințe și practici spirituale care încearcă să contacteze și să manipuleze spiritele, cum ar fi în sesiuni.

Adevărata spiritualitate nu are nicio legătură cu spiritualismul. Spiritualismul poate provoca într-adevăr dezechilibru mental, văzând lucruri care nu sunt acolo, impunând opiniile cuiva asupra celorlalți. Adevărata spiritualitate duce la o viață integrală, o viață care echilibrează activitățile corpului, minții și spiritului. Acele studii ale lui Michael King se referă la spiritualism, nu la spiritualitate. Oricine poate avea spiritualitate fără religie.

Despre autor:

Jose Bulao, un laic carmelit, vrea să vă ajute în dezvoltarea spirituală. A predat filozofie, teologie, studii religioase și alte discipline la nivel de facultate. La sfârșitul fiecărui articol sunt linkuri către cărți electronice gratuite, A NEW CHRIST de Wallace D. Wattles și A NEW EARTH de către renumitul profesor spiritual Eckhart Tolle. Descarcă gratis. Doar faceți clic pe linkul furnizat.

Citește și Căsătoria are natură spirituală

Related posts