Spiritualitate și știință

Teresa Mintz

Spiritualitatea și știința – contrare?

Ar trebui ca spiritualitatea și știința să fie în contradicție una cu cealaltă? Din păcate, definirea simplă a acestor două concepte pare aproape fără speranță. Pe de altă parte, descrierea lor este mult mai ușoară, așa că să începem de aici.

Știința nu este un sistem, ci o abordare a cunoașterii, o metodă. Oamenii de știință se vor certa la nesfârșit cu privire la definiția științei, dar sunt totuși de acord că este cea mai utilă sau productivă metodă de înțelegere a lumii. Care sunt caracteristicile de bază? Sunt observații obiective, derivă principii și “legi” și predicții bazate pe acestea. (Când vine vorba de a produce ceva, este vorba și de tehnologie).

Știința se poate distinge cu ușurință de religie prin faptul că toate cunoștințele pe care le generează se pot dovedi greșite. “Cunoașterea” religioasă este de obicei sacră și neatinsă, în timp ce cunoașterea științifică este întotdeauna răsturnată sau perfecționată prin aplicarea ulterioară a științei. Deși credința este piatra de temelie a religiei, dovezile sunt pentru știință.

Acest lucru explică de ce știința “creaționistă” nu este cu adevărat știință. Un “om de știință” creaționist nu va permite ca convingerile sale religioase să fie contestate de noi dovezi. El vă va spune în mod deschis că “credința” sa este mai importantă pentru el decât dovezile. El a folosit doar pretenția de știință pentru a-și susține ideile preconcepute. Dimpotrivă, mulți oameni de știință și-au răsturnat propriile teorii, deoarece esența științei este să mergi acolo unde te conduc dovezile.

Spiritualitate și știință combinată

Se pare că spiritualitatea și știința sunt în contradicție una cu cealaltă, dar acest lucru va fi adevărat doar dacă toată spiritualitatea se bazează pe credințe religioase. Cu toate acestea, spiritualitatea poate căuta niveluri mai înalte de experiență, poate pune cele mai profunde întrebări și poate căuta adevăratul “sine”, ceea ce nu contrazice în niciun fel știința. De fapt, deoarece știința este o metodă productivă de descoperire a unor noi adevăruri, ea poate fi folosită pentru explorarea și descoperirea spirituală.

Cred în Dumnezeu în opoziție cu știința?

Nu, atâta timp cât se bazează pe experiență, mai degrabă decât pe credință, și este deschisă la schimbare. Sistemele de credințe spirituale pot fi un mod convenabil de organizare și utilizare a cunoștințelor și experiențelor noastre, la fel ca multe alte teorii sau paradigme științifice. Cu toate acestea, pentru a fi științifice, ele trebuie să fie deschise la schimbare.

Dacă rugăciunea vă liniștește, de ce să nu vă rugați?

Când dovezile arată că este un fenomen care implică substanțe chimice din creier, de ce să nu acceptăm și acest lucru? Apropo, spiritualitatea științifică este cea care a condus la tehnologia de antrenare a undelor cerebrale. Acum puteți cumpăra CD-uri care vă oferă aceleași experiențe spirituale ca și meditatorii religioși.

A fi spiritual, poate însemna să cauți mereu un nivel mai înalt de experiență și să cauți răspunsuri la cele mai profunde întrebări. Ajutați știința în această căutare. Deoarece fiecare răspuns ridică o întrebare mai profundă, nu există o oprire a spiritualității prin intermediul științei. Dacă spiritualitatea este căutarea, atunci știința este poate cel mai eficient mod de a o continua.