Ce este spiritualitatea?

Teresa Mintz

Ce este spiritualitatea? Iată un posibil răspuns.

 Spiritualitatea înseamnă multe lucruri pentru mulți oameni. Răspunsul la întrebarea “ce este spiritualitatea” pentru tine însuți este un pas important în procesul de descoperire pe tot parcursul vieții tale.

Ca să fiu sincer, nu trebuie să fiți un expert în terminologie pentru a vă bucura de o viață plină de sens și împlinită. Cuvintele sunt doar indicii și instrumente pe care le puteți folosi pentru a vă dezvălui direcția personală.

Așadar, acest articol este doar un posibil răspuns la întrebarea “ce este spiritualitatea?”. Dacă aceste cuvinte rezonează cu inima ta, extinde-le; dacă nu, mergi mai departe și găsește altceva care să ți se pară potrivit.

Ce înseamnă spiritualitatea pentru tine?

Adevărata spiritualitate nu are nimic de-a face cu practica religioasă. Aderarea la un anumit sistem de credință, respectarea anumitor zile sfinte și obiceiuri și trăirea după un set de coduri etice nu reprezintă o căutare spirituală modernă în sine.

Acestea și alte lucruri pot face parte din întreaga spiritualitate individuală. Dar sistemul de valori și comportamentul tradițional de grup nu este mai spiritual decât afilierea politică sau loialitatea față de o echipă de fotbal universitară.

Spiritualitatea este o chestiune foarte personală. Și aceasta este în întregime experiențială, ceea ce înseamnă că trebuie să fie experimentată înainte de a putea fi înțeleasă pe deplin.

După ce am spus toate acestea, ce mai rămâne de răspuns? Am parcurs o jumătate de pagină despre ceea ce nu este spiritualitatea; deci ce este?

Spiritualitatea este conștientizarea de bază a unei conștiințe superioare și permite ca momentul prezent să fie ceea ce este.

Pot corecta această afirmație spunând: o persoană devine spirituală atunci când este conștientă de conștiința colectivă și creativă care operează în afara minții egoului. De asemenea, viața spirituală implică practicarea atenției în momentul prezent și lăsarea prezentului să-și trăiască propria viață în afara dorinței individului de a modela evenimentele.

Această afirmație este deschisă în mod intenționat la interpretări. Deși am sesizat esența a ceea ce cred că este spiritualitatea, mă abțin să dau definiții grele preferințelor mele personale.

Atunci când cunoști că inteligența se află în afara părții din mintea ta care îți “conține” identitatea personală și sentimentele, devii spiritual. Atunci când spui “da” momentului, permițând simțurilor să înțeleagă ceea ce vor și nu încercând să controlezi ceea ce este acolo cu propriile preferințe și prejudecăți, devii spiritual.

Ce înseamnă cu adevărat să fii o persoană spirituală

Să știi că există o mare inteligență, dar să nu încerci să o numești într-un mod care să te liniștească, este înțelept. Este nevoie de multă tărie de caracter pentru a te mulțumi cu ideea de a nu fi nevoit să înțelegi sau să controlezi lumea din jurul tău.

De asemenea, a fi cu adevărat vigilent în prezent, mai degrabă decât a te ascunde de tine însuți în gânduri trecute și viitoare, necesită o natură fermă. Omenirea nu se teme de slăbiciunile și de lipsurile sale; dimpotrivă, ne este teamă de propria noastră putere extraordinară, așa că ne ascundem fața de ea trăindu-ne cea mai mare parte a vieții în trecut și în viitor.

Nu intenționez să defăimez religia. Dar trebuie să avertizez că multe religii sunt dezvoltate pentru a distruge natura spirituală a științei adepților lor.

Oamenii resimt adesea orice definiție a spiritualității care ignoră un Dumnezeu răzbunător și atotștiutor care este acolo pentru a-i proteja și pedepsi. Acesta este un fenomen ciudat , și este rezultatul a multe secole de condiționare și spălare a creierului.

Prin toate mijloacele, luați acest articol ca fiind opinia mea. Dar este o opinie bazată pe experiența de viață și pe o căutare onestă a adevărului.

Nu încerc să plafonez valorile altor persoane sau să diminuez punctele de vedere ale altora. Și sper sincer că am plantat măcar semințele răspunsurilor pe care cei care le caută le pot culege.